Medzinárodná súťaž Balkan Culinary Competition 2016 v Bulharsku, 13.-15.05.2016

Posted by admin - 29. mája 2016 - Archív 2016 - No Comments

FotogaleriaCulinary Team Slovakia (kuchári bez hraníc) sa po druhýkrát zúčastnil kuchárskej súťaže Balkan Culinary Competition 2016, ktorá sa odohrávala na Slnečnom pobreží v Bulharsku, v rezorte Fort Noks.

Súťaže sa zúčastnilo viac ako 300 kuchárov z 13 krajín (Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Slovensko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko) vo viacerých kategóriách.

Slovenský tím vycestoval v zložení:

Karol Sklenár
Executive Chef Culinary Dreams

Michal Milec
šéfkuchár Restaurant Atrium, Žilina

Alexander Koóš
šéfkuchár  Penzión Energetik, Demänovská dolina

Dominik Marton
šéfkuchár Penzion Drak, Demänová

Viliam Šmahel
kuchár Vinum Galeria Bozen, Pezinok

Dávid Mareček
kuchár Hotel Plejsy, Krompachy

Denis Čonka
študent Hotelovej akadémia Liptovský Mikuláš

Asistent tímu a komisár:
Miloš Lachkovič
prezident Aregala Slovakia, člen World Master Chef Society

Kategória „tímovka“ bola vo dvojici, jej úlohou bolo navariť 5-chodové menu, a to 10 bufetových porcii + 1 tanierová porcia v zložení:  predjedlo, šalát, polievka, hlavné jedlo, dezert. Čas prípravy bol 3 hodiny a hodnotenie prebiehalo formou WACS pravidiel. V tejto kategórii sa zúčastnili dve slovenské dvojice: Karol Sklenár & Michal Milec a Alexander Koóš & Dominik Marton.

V tejto kategórii  sa podarilo KaroloviMichalovi získať cenu absolútneho víťaza. Okrem víťazného pohára a medaily získali aj hodnotne ceny, a to stáž v Culinary Arts Institute vo Varne v Bulharsku a účasť na kulinárskom kongrese v španielsku v San Sebastiane, kde  sa stretnú hneď s niekoľkými michelinovými šéfkuchármi zvučných mien zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska.

Víťazné menu Karola Sklenára a Michala Mileca

Predjedlo:
Creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek

Polievka:
Krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninová pena, lifizovaná bravčová koža

Šalát:
Špongia z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra,  limetový vinagret, mandľový prach

Hlavné jedlo:
Bravčová panenka sous vide v petržlenovej  kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustová redukcia, karfiolový krém so šafranom.

Dezert:
Čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa

 

Aj druhej slovenskej dvojici: DominikoviAlexandrovi sa v tejto kategórií podarilo získať cenu v striebornom pasme.

Darilo sa aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórií „Black box za použitia dvoch národných surovín“  získal Alexander Koóš bronz.

„Príprava na súťaž trvala viac ako dva mesiace. Všetka tá námaha, trénovanie, ale aj 24 hodín strávených cestovaním stalo za to! Veľa kuchárov zahraničné súťaže odsudzuje a dávajú mi otázku: „Čo  budeš robiť s tými medailami? Čo z toho máš?“ Vždy sa len pousmejem a myslím si svoje. Z každej jednej súťaže si prinesiem niečo cennejšie ako sú medaily a ceny, a to sú kuchárske priateľstva a nové kontakty vo svet,e a to je na nezaplatenie. Tým chcem dať malú radu každému súťažiacemu  kuchárovi –  nejde o víťazstvo. Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si pracú druhého, a to sa nám podarilo“ – zhodnotil účinkovanie na súťaži Karol Sklenár.

Poďakovanie: V prvom rade by som chcel poďakovať firme, ktorá našej výprave zabezpečila  prvotriedny sortiment zeleniny a ovocia, ďalej firme zo Zázrivej, ktorá nám poskytla kvalitné syry na ochutnávku, ktorá zožala veľký úspech. A samozrejme organizátorom tejto peknej súťaže Veseline Slavcheve a Valerimu Neshovovi.“