Jahňacie karé v kruste z praženého zeleného hrášku, so špenátovým rizotom a jablkovou omáčkou so šafránom

Posted by admin - 3. apríla 2013 - Súťažné jedlá - No Comments

Súťažné jedlo z Emirates Culinary Guild 2012 v Dubaji, 4. miesto

Suroviny

Kalkulácia na 4 porcie:

Jahňacie karé 400 g
Arborio ryža 100 g
Baby špenát 70 g
Šafrán
Bobkový list 1 g
Kvetná morská soľ 3 g
Šampióny 80 g
Pražený zelený hrášok 60 g
Čierny sézam 1 g
Olivový olej 100 ml
Cesnak 20 g
Hovädzí fond 100 ml
Jablko zelené 120 g
Maslo 80 g
Smotana 200 ml
Škrob kukuričný 1 g
Tymian 1 g
Korenie biele
Limetka 40 g


Postup receptu

Jahňacie karé úprava:
Jahňacie karé osolíme, okoreníme vmasírujeme tymian, opekáme z každej strany cca 5 minút, po opečení vmasírujeme do mäsa opražený zelený hrášok a čierny sézam a dopečieme na 150 °C 7 minút.

Špenátové rizoto:
Arborio ryžu uvaríme na orestovanej šalotke s bobkovým listom a soľou do krémovita za stáleho miešania cca 20 minút. Do hotovej ryže pridáme orestované huby a rozmixovaný čerstvý špenát, dochutíme soľou, korením a cesnakom.

Jablková omáčka so šafranom:
Kusy jablka orestujeme na masle so šafranom, podlejeme hovädzím fondom a necháme rozvariť, podlejeme smotanou a necháme redukovať, rozmixujeme a prelejeme cez sitko do jemna. Dochutíme limetkovou šťavou a morskou soľou.