Balotína z kuracieho stehna plnená kačacími prsiami a lieskovými orechmi, doplnená roládkou z kuracích pŕs plnenou medvedím cesnakom, so špenátovým rizotom s ovčím syrom, s koreňovou zeleninou a penou z husacej pečene

Posted by admin - 3. apríla 2013 - Súťažné jedlá - No Comments

Strieborná medaila v súťaži Tatranský kuchár 2012

Suroviny

Kalkulácia na 10 porcií:

Kuracie stehná 1000 g
Kuracie prsia 600 g
Kačacie prsia 200 g
Husacia pečeň 140 g
Lieskové orechy 50 g
Primerba záhradné bylinky 20 g
Cesnak 20 g
Medvedí cesnak 100 g
Med 20 g
Špenát čerstvý 120 g
Ryža arborio 220 g
Šalotka 60 g
Maslo 125 g
Biele víno 2 dcl
Bobkový list 1 g
Hovädzí fond 2 dcl
Hydinový fond 1 dcl
Ovčí syr 100 g
Mrkva 120 g
Zeler 120 g
Pór 120 g
Soľ 1 g
Korenie 1 g
Citrón 50 g
Čerstvý zázvor 30 g
Slepačí vývar 4 dcl
Šalvia 1 g
Muškátový oriešok 1 g

 

Postup receptu

Balotína z kuracieho stehna: kuracie stehno vykostíme z časti, mierne naklepeme, osolíme a naplníme kašou z kačacích pŕs, ktorú si pripravíme rozmixovaním lieskových orechov a prísadou primerba – záhradné bylinky a soli, naplníme vykostené stehno, vyformujeme a zatiahneme do fólie a dáme pariť na 25 minút, po uparení potrieme maslom a opekáme z každej strany.

Kuracia roláda s medvedím cesnakom: kuracie prsia rozklepeme na tenko a na plát navrstvíme ochutený medvedí cesnak, med a zázvor, mierne osolíme a zatiahneme do fólie a paríme cca 10 minút. Po uparení roládku potrieme šalviovým maslom, ktoré si pripravíme rozmixovaním masla a čerstvej šalvie.

Špenátové rizoto s ovčím syrom: nakrájame si na drobno šalotku, ktorú speníme na masle a mierne zarestujeme s ryžou, podlejeme slepačím vývarom, bielym vínom, pridáme troška soli, bobkový list a varíme do krémovita za stáleho miešania, na koniec pridáme rozmixovaný čerstvý špenát so smotanou a na malé kocky nakrájaný ovčí syr, dochutíme troškou cesnaku.

Restovaná koreňová zelenina: mrkvu, zeler, pór nakrájame na tenučké rezance, ktoré zľahka zarestujeme na kocke masla a citrónovej šťave až do polomäkka, dochutíme soľou.

Pena z husacích pečienok: vykŕmenú husaciu pečeň zalejeme horúcim vývarom a necháme troška povoliť, dochutíme troškou soli a muškátového oriešku a zľahka premixujeme ponorným mixérom na vzdušnú ľahkú penu.

Hovädzí fond: predpripravený hovädzí fond necháme redukovať s kockou masla na správnu hustotu, na konci dochutíme soľou.