Medzinárodná súťaž Balkan Culinary Competition 2015 v Bulharsku, 15.-17.05.2015

Posted by admin - 26. mája 2015 - Archív 2015 - No Comments

Fotogaleria

V dňoch 15. – 17.5 2015 sa uskutočnil prvý ročník súťaže Balkan Culinary Competition – THE ART OF FOOD IN THE HOTEL, ktorá sa konala na Slnečnom pobreží v Bulharsku. Dvaja členovia Gourmet klubu, Karol Sklenár (Executive Chef Culinary Dreams), Tibor Samaranský (Executive chef Vinum galeria Bozen) a asistent tímu Miloš Lachkovič, zastupovali Slovensko a súťažili v dvoch kategóriách a to v kategórii Tímová práca vo dvojici a Karol Sklenár sa zúčastnil súťaže aj ako jednotlivec.

Súťaž tímov v príprave 5-chodového menu

V tímovej súťaži bolo úlohou v čase 3,5 hodiny navariť 5-chodové menu (šalát, predjedlo, polievka, hlavné jedlo a dezert) po 10 porcií z každého chodu, podávané bufetovou formou. Hlavný chod musel obsahovať mäso z hydiny, bravčoviny alebo hovädziny. Rozpočet na 10 porcií nesmel presahovať 75 € na celé menu. V tejto kategórii súťažilo 12 tímov: Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Macedónsko, Slovensko, Chorvátsko.

 

Výsledky súťaže tímov:
1.miesto tím Rumunsko
2.miesto tím Slovensko
3.miesto tím Bulharsko
 
Súťažné menu slovenského tímu
Šalát:
Mix listový šalát marinovaný v cukrovom rozvare, pena z údenej nivy, púder z tekvicového oleja (červená reďkovka, jedlé kvety, zelené paradajky)
Predjedlo:
Kuracie paté v petržlenovej strúhanke s koláčom z vínového cesta na dipe z medvedieho cesnaku a červenom kari
Polievka:  
Artičokový krém s kúskami makrely  a petržlenovým kaviárom
Dezert: 
Čokoládový valec plnený medovým jogurtom a karamelovou smotanou, levanduľová panaccota a čerešňové chutney

 

Súťaž jednotlivcov
Tejto kategórie sa zúčastnil z Gourmet klubu Karol Sklenár. Úlohou súťaže jednotlivcov bolo navariť 3-chodové menu (po 2 porcie z každého chodu) za použitia ryby (pstruha) v každom chode, pričom čas prípravy bol 90 minút. V tejto kategórii súťažilo 16 kuchárov a Karolovi Sklenárovi utieklo prvenstvo o 3 body. Získal striebornú medailu.

Súťažné 3-chodové menu

Šalát:
Reďkovkový šalát s pomarančom a sedano zelerom, s grilovanou filetou pstruha s  údenou soľou a uhorkovým vinaigrette
Predjedlo:
Zaúdený topinambur krém, pošinované vaječné žĺtko s hľuzovkovým olejom, tartar zo pstruha s kokosovým mliekom a cuketou, mini placka zo zemiakov
Hlavné jedlo:
Poširovaný pstruh vo vývare z citrónovej trávy a škorice, krémové levanduľové rizoto, konfitovaná mušľa svätého Jakuba, aromatizovaná vlhkou hlinou, púder z citrónového oleja, krém z baby špenátu s mätou
Výsledky individuálnej súťaže:
1.miesto Rumunsko
2.miesto Slovensko
3.miesto Macedónsko
Naši šéfkuchári urobili veľký dojem a dostali ďalšie pozvánky na súťaže od hodnotiacich komisárov. Zastúpenie v hodnotiacej komisii malo aj Slovensko a to v podaní Miloša Lachkoviča (Ambasádor Slovenska World Chef without border,  President Aregala Slovakia). Ďalší hodnotiaci komisári zvučných mien: Iulia Dragut, Maja Mačkovič, Veselina Slavcheva, Vladimir Arsenijevic, Gary Filbey.
„Bola to veľmi pekná súťaž, na ktorú sa určite ešte vrátime a pridáme k nej ďalšie. Nie je dôležité vyhrať a získať medailu. Naším cieľom je priniesť niečo nové aj pre súťažiacich, či účastníkov. Sme radi, že sme sa opäť naučili niečo nové a spoznali nespočetné množstvo kuchárov a nevadila nám ani jazyková bariéra. Nešli sme na túto súťaž so zámerom zvíťaziť, ale nabrať skúsenosti a kontakty a to sa nám aj podarilo.  Vzájomná pomoc a súdržnosť má byť podstatou kuchárskej komunity na celom svete. Sme radi, že sme do tejto komunity vstúpili“, konštatujú Karol Sklenár a Tibor Samaranský.
„Z celej súťaže máme veľmi dobrý pocit, aj cez všetky investície, ktoré sme na súťaž vynaložili, samozrejme musíme poďakovať aj sponzorom, ktorých nechcem menovať, myslím, že to nie je potrebné. V neposlednom rade chcem poďakovať Milošovi Lachkovičovi, ktorý nás na tuto súťaž oslovil“, hovorí Karol Sklenár.