Medzinárodná kuchárska súťaž IKKER 2015, Chorvátsko, 20.-22.02.2015

Posted by admin - 4. apríla 2015 - Archív 2015 - No Comments

Fotogaleria

V dňoch od 20.-22.02.2015 sa konala v Chorvátsku medzinárodná kuchárska súťaž IKKER 2015. Bol to prvý ročník a súťažili finalisti zo 4 regionálnych súťaží z roku 2014, čiže súťažili najlepší z najlepších:

  • Biser Mora 2014, Chorvátsko
  • Balkánky pohár 2014 v Srbsku
  • Bosansky dukát 2014 v Bosne a Hercegovine
  • Regionálna súťaž 2014 v Čiernej Hore
Na každej z týchto súťaží sa kuchári z rôznych krajín museli popasovať s minimálne troma súťažnými kategóriami, aby postúpili ďalej. Po štyroch súťažných dňoch sa vystriedalo vo varení skoro 290 majstrov kuchárov. Postupom z jednotlivých kôl z miest Brač, Čierna hora, rovnako aj Bosna a Hercegovina, či Makarská Riviéra vzišlo 14 kuchárov, ktorí sa mohli uchádzať o superfinále IKKER 2015. To bolo už len pre pozvaných, nie pre širokú odbornú verejnosť. Naši kuchári z Gourmet klubu (Karol Sklenár a Tibor Samaranský) boli úspešní v súťaži Biser mora 2014, odkiaľ si Karol Sklenár priniesol bronz a takto si zabezpečili postup do veľkého finále IKKER 2015.
V samotnom finále sa hodnotila vhodnosť použitia surovín k hlavnej surovine, kuchárska zručnosť, kreativita pri príprave jedál a celková chuť a vzhľad jedla.
Obálka Karola Sklenára obsahovala:
1. Sardela
2. Chobotnica
3. Teľacia oblička
4. Teľací krk
Obálka Tibora Samaranského obsahovala:
1. Sardinky, čerstvé
2. Kalamáre, čerstvé
3. Bravčové ľadviny
4. Bravčový krk

Prvé miesto v súťaži IKKER 2015 získala Bosna a Hercegovina, striebro putovalo na Slovensko a bronz ostal v Chorvátsku.

Dragan Šljivić (Bosna a Hercegovina) – zlato
Tibor Samaranský
(Slovensko) – striebro
Goran Staničić
(Chorvátsko) – bronz

Počas súťaže bol vytvorený i priestor na prezentovanie národnej kuchyne. Túto príležitosť slovenskí Gourmet klub využil skutočne naplno. Prezident Gourmet klubu Jaroslav Ertl, Peter Ďurčo, Ján Duda a Anton Dubický pripravili štvorchodové menu s vynikajúcim slovenským vínom.

Slávnostné 4 chodové menu:

Amuse – bouche Škavrková pomazánka:

Domáci chlieb kukuričný saldový, ražný, podávaný s trilógiou paštét (medvedia, bravčová s pečeňou, husacia).
Cabernet Sauvignon rose 2014, Prestige

Jahňacie konfitované plece s bryndzovými pirohami a slaninkou.
Silvánske Zelené Gold Prestige

Králičie stehno sous – vide na kalerábovej kapuste s mrkvovým pyré.

Slivkové gule s tvarohom a slivkovou zmrzlinou, podávané portským vínom.
Portito Rosso 2010

Zdroj: Gourmet klub