Marinovaná bravčová sviečková vo faši z králika, cviklový piroh plnený údeným domácim tvarohom doplnený omáčkou z červenej cibule a jarnou zeleninou

Posted by admin - 14. apríla 2013 - Súťažné jedlá - No Comments

Súťažné jedlo z “Tatranský kuchár 2013„
pripravoval Alexander Koóš, 2. miesto – senior

Kalkulácia na 10 porcií:

Bravčová panenka – 1500 g
Králičí chrbát – 600 g
Pistácie – 100 g
Maslo – 125 g
Vajcia – 10ks
Cvikla – 500 g
Polohrubá múka – 350 g
Tvaroh – 200 g
Zemiaky – 200 g
Cesnak – 40 g
Pažítka – 10 g
Olej
Smotana – 300 ml
Tymian – 15 g
Rozmarín – 15 g
Baby karotka – 100 g
Baby špargľa – 100 g
Ružičkový kel – 100 g
Červené víno – 500 ml
Červená cibuľa – 600 g
Cukor – 200 g
Demi glass – 100 g
Vývar – 1 l
Soľ
Korenie
Lecitín
Sezam čierny

Postup receptu

Bravčova sviečková vo faši
Bravčova sviečková namarinujeme do tymianu a rozmarínu, osolíme a okoreníme. Rozmixujeme králičí chrbát so smotanou, vajíčkom, cesnakom a pažítkou. Faš rovnomerne rozotrieme a položíme panenku, zatočíme do alobalu dáme piecť na 190 stupňov na 11 minút. Hotovú panenku vygúľame v zmesi pistácii a sezamu.

Cviklový piroh
Z rozmixovanej cvikle, múky, vajíčka, soli, korenia a oleja vytvoríme cesto, ktoré vyvaľkáme a naplníme domácim tvarohom, ktorý sme si zaúdili. Pirohy uvaríme v osolenej vode a zaglazujeme roztopeným maslom.

Omáčka z červenej cibule
Nasekanú cibuľu skaramelizujeme na cukre zalejeme silným červeným vínom a demi glassom, dochutíme soľou a korením, podlejem vývarom, varíme do mäkka, rozmixujeme, prepasírujeme a necháme vyredukovať.

Jarná zelenina
Zeleninu zblanžírujeme v horúcej osolenej vode a zaglazujeme osoleným maslom.