Poširovaný losos v citrónovej tráve a estragóne s pyré zo zemiakov-Vaiolet, s baby zeleninou a cviklovou emulziou

Posted by admin - 4. apríla 2013 - Súťažné jedlá - No Comments

Súťažné jedlo z Emirates Culinary Guild 2012 v Dubaji

Suroviny

Kalkulácia na 4 porcie:

Losos filet 320 g
Citrónová tráva 10 g
Estragon 3 g
Kvetná morská soľ 2 g
Vývar z pancierov kreviet 400 ml
Limeta 40 g
Zemiaky vaiolet 250 g
Šalotka 100 g
Žltá cuketa 60 g
Baby mrkva 100 g
Špargľa čerstvá 100 g
Koriander 5 g
Cviklová šťava 200 ml
Kreveta 100 g
maslo 90 g
Škrob 1 g
Smotana 100 ml
Cesnak 10 g
Olivový olej 80 ml

 

Postup receptu

Pošírovanie lososa
Nadrobno nasekanú šalotku speníme na masle, pridáme na drobnejšie nasekanú citrónovú trávu a estragón, podlejeme silným vývarom z ulít kreviet, prichutíme kvetnou morskou soľou a limetovou šťavou. Lososa vložíme do vriaceho hotového fondu na 4 minúty.

Pyré z vaiolet zemiakov
Nadrobno nasekanú šalotku speníme na masle a pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, podlejeme vývarom a necháme variť do rozvarenia cca 15 minút, uvarené zemiaky rozmixujeme do hladka a dochutíme soľou, korením a cesnakom.

Baby zelenina
Baby mrkvu, cuketu a špargľu krátko povaríme vo vývare, v ktorom sme pripravovali lososa cca 5 minút, scedíme a krátko speníme na masle s limetovou šťavou a koriandrom.

Cviklová emulzia
Cviklovú šťavu krátko prevaríme a jemne zahustíme škrobom a necháme vychladiť. Po vychladení našľaháme na jemnú penu a dochutíme limetou.