Filet zo zubáča v cviklovej palacinke s feniklovým krémom, hráškovou kroketou a tartarom z maslovej tekvice

Posted by admin - 4. apríla 2013 - Súťažné jedlá - No Comments

Strieborná medaila na Danubius Gastro 2012

Suroviny

Kalkulácia na 2 porcie:

Zubáč filet 200 g
Ruccola 20 g
Píniové oriešky 50 g
Limeta 40 g
Cvikla čerstvá 60 g
Muka hladka 50 g
Vajce 1 ks
Soľ morská kvetná 2 g
Korenie 1 g
Tekvica maslova 120 g
Jablka čerstvé 100 g
Maslo 250 g
Biele víno 2 dcl
Fenikel čerstvý 120 g
Šalotka 60 g
Med 40 g
Smotana 33% 2 dcl
Hrášok mrazený 80 g
Kukuričná strúhanka 50 g
Mäta čerstvá 10 g
Vanilkový lusk 1 ks
Kurkuma 1 g
Figy čerstvé 80 g

 

Postup receptu

Cviklová palacinka

Nastrúhanú a rozmixovanú cviklu, zmiešame s hladkou mukou, vajcom a smotanou a riadne všetko premixujeme. Vznikne nám hmota ako na palacinky, na masle si odpečieme palacinku.

Ruccolove pesto a Zubáč

Rucolu, píniové, oriešky, limetovu šťavu rozkutrujem a necháme odležať, masu navrstvíme na cviklovú palacinku a osoleného a pokvapkaného limetovou šťavou zubáča zatočíme do palacinky, palacinku so zubáčom potrieme maslom a dáme piecť na 150 °C na 5 minút.

Hrášková kroketa

Zelený hrášok necháme variť vo vývare s maslom a bylinkovou soľou, uvarený hrášok rozkutrujeme na hladkú hmotu s troskou šľahačkovej smotany, pripadne dohustíme kukuričnou strúhankou, vytvarujeme do tvaru guľôčky, zastrekneme bazalkovým pestom a maslo a necháme piecť na 160 °C 5 minút.

Feniklový krém

Nadrobno nakrájanú šalotku speníme na masle a pridáme na kocky nakrájaný fenikel, podlejem vývarom, bielim suchým vínom, necháme variť do zmäknutia a potom rozmixujeme, dochutíme soľou, kurkumou a zjemníme smotanou a necháme redukovať, na koniec prepasírujeme a necháme krátko povariť.

Tatar z maslovej tekvice

Na masle speníme šalotku a pridáme na drobno nakrájanú, maslovú tekvicu a jablka, podlejeme bielim vínom a smotanou a necháme variť do krémovita, dochutíme soľou, korenim a na koniec pridáme nasekanú čerstvú metu.

Figové chutney

Čerstvé figy nakrájame na malé kúsky speníme na mede podlejem bielim vínom, pridáme vanilkový lusk a necháme variť do kašovita

Mliečne kapučino

Zo zohriateho plnotučného mlieka pomocou ponorného mixéru našľaháme vzdušnú penu, do ktorej na koniec pridáme zázvorovú šťavu.