Veľký úspech GK na IX. Medzinárodnej kulinárskej súťaži „Biser mora 2014“, Chorvátsko

Posted by admin - 23. apríla 2014 - Archív 2014 - No Comments

Foto

IX. Medzinárodný kulinársky festival „Biser mora 2014“, sa konal 10.–13. 04. 2014 v prímorskom meste Supetar na ostrove Brač v Chorvátsku. Festivalu sa zúčastnilo viac ako 300 kuchárov z 10 krajín: Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Čierna Hora, Macedónsko, Taliansko, Slovinsko, Turecko, Ukrajina, Slovensko.

Súťažilo sa v 5 kategóriách:

Hlavné jedlo z hydiny
Vegetariánske hlavné jedlo
Hlavné jedlo z rýb
Hlavné jedlo z cestovín
Reštauračný dezert

Posledný deň medzinárodnej kulinárskej akcie „Biser mora 2014“, ktorú organizuje Zväz kuchárov Stredomoria a európskych regiónov sa konalo veľké finále, do ktorého postúpili – Dragan Šljivić – Bosna a Hercegovina,  Jovica Jovičić – Srbsko, Simona Maček – Slovinsko, Karol Sklenár a Tibor Samaranský – Slovensko.  Súťažiaci dostali tzv „black box“ alebo krabicu prekvapenie. Témou na predjedlo bola špargľa, na hlavné jedlo – králik a jahody na dezert. Finalisti mali jeden a pol hodiny času na prípravu jedál z týchto potravín.

Výsledky veľkého finále:

Zlato – Jovica Jovičić, Srbsko
Striebro – Simona Maček, Slovinsko
Bronz – Karol Sklenár, Slovakia

 

Súťaže sa zúčastnili členovia GK v jednotlivých kategóriách, kde podľa bodovania WACS dosiahli nasledovné ocenenia:

Karol Sklenár

Hlavne jedlo z hydiny – zlatá medaila
Marinované jarné kuriatko v citrónovej emulzii pripravované v sous vid, nakladaná foye gras v dymovom prachu, pyré z tapioky s púdrom z makového oleja a baby zeleninou (mrkva, špargľa, ružičkový kel)
Vegetariánske hlavne jedlo – strieborná medaila
Slaný koláč z medvedieho cesnaku a chedaru, vrstvený restovanými portabella, doplnený alginatovou guľou z kozieho syru, espuma z čiernych paradajok
Reštauračný dezert – strieborná medaila
Sušienka prekladaná čerstvými malinami s čokoládovým krémom s vanilkou, doplnené púdrom z bielej čokolády, s malinovým pyré a bazovým želé s perleťou (dekorácia jedlé a sušené kvety, cukrová špirála, Curacao kaviár)

Tibor Samaranský

Hlavné jedlo z hydinu – strieborná medaila
Hlavné jedlo z rýb – strieborná medaila
Reštauračný dezert – strieborná medaila

Miroslav Milučký

Hlavné jedlo z hydinu – strieborná medaila
Hlavné jedlo z rýb – bronzová medaila
Reštauračný dezert – zlatá medaila

Michal Milec

Vegetariánske hlavne jedlo – strieborná medaila
Reštauračný dezert – strieborná medaila

Martin Krasňanský

Hlavné jedlo z hydinu – bronzová medaila
Hlavné jedlo z rýb – bronzová medaila
Reštauračný dezert – strieborná medaila

Autor článku: Karol Sklenár
Culinary Dreams

Informácia o súťaži je aj v chorvátskom jazyku na stránke:
http://www.makarska-post.com/index.php/supetar-proglasenjem-pobjednika-zavrsen-biser-mora-2014/