Žatva medailí na Danubius Gastro 2012

Posted by admin - 1. apríla 2013 - Archív 2012 - No Comments

V dňoch 19.-23. januára 2012 sa konal 18.-ty medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro. Jednou z najatraktívnejších sprievodných akcií bol 12. ročník Národnej prehliadky kuchárskeho a cukrárskeho umenia „Poézia v gastronómii“, kde sa predstavili súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska. Kuchári v širokom zastúpení bojovali v prestížnych súťažiach Incheba Gastro Cup, Gastro Junior a Nowaco Cup, Callebaut Cup.

Kuchári z Gourmet klubu súťažili v kategórii senior živé varenie, kde sa zúčastnilo 17 kuchárov a 1 kuchárka. Konkurencia bola veľká, súťažili aj kuchári z Írska, USA, Českej republiky a Rakúska.

Súťažnou úlohou bola príprava 2 porcií moderného, inovatívneho teplého pokrmu s prílohami, v časovom limite 45 minút. Súťažný pokrm musel mať charakter krajovej špeciality v modernej úprave. To znamená pokrm, ktorý vychádza z gastronomických a kulinárskych tradícií regiónu, z ktorého súťažiaci prišiel. Hlavnou surovinou boli bravčová sviečková alebo filety zo zubáča.

Kritéria hodnotenia vychádzali zo smerníc WACS. V prísnej porote boli aj dvaja známy kuchári na Slovensku: Marcel Ihnačák a Braňo Križan.

Medailové obsadenie členov Gourmet klubu:

ZLATO

Daniel Hrivňák

Variácia zo zubáča so zeleninovou lasagnou a cviklovým pyré

Michal Milec

Zubáč na citrónovom oleji s krúpovým rizotom s kozím syrom a čerstvou mätou, na pasírovanej pomarančovej omáčke s grilovanými figami a konfitovanými šalotkami s chorizo a hráškom

STRIEBRO

Karol Sklenár

Filet zo zubáča v cviklovej palacinke s feniklovým krémom, hráškovou kroketou a tartarom z maslovej tekvice

Tibor Samaranský

Pošírovaná rolka zo zubáča a rukolovým pestom s kešu orieškami a limetkou. Tlačené zemiaky s koreňovou zeleninou na bielom víne a mušľou Sv. Jakuba. Jemná omáčka z maslovej tekvice

BRONZ

Zděnek Michálek

Grilovaný zubáč na tekvicovom ragu so zemiakovo-bryndzovým pyré v kelovom liste s jemnou cesnakovou omáčkou.

Michal Hruška

Bravčová roláda plnená byndzou, obalená v drvenej rasci , korenia a sieťke. Podávaná so zemiakovo kukuričným cicerom a údeným oštiepkom, doplnene kyslou kapustou zo slivkami a údeným kolenom, bravčový jus (hustá bravčová šťava)